Hur renoverar man fönster

Fönsterrenovering är inte svårt men det tar lite tid. Ett bra gör det själv projekt.

För att få ett bra resultat som håller i fönsterbågen i bra skick i många år gör så här:

 

 

  1. Ta bort glasen
  2. Slippa bort färgen
  3. Grundolja
  4. Sätt tillbaka glasen och kitta
  5. Grundmåla
  6. Täckmåla med fönsterfärg

 

Fönsterrenovering, steg 1

Börja fönsterrenoveringen med att ta bort beslag, gångjärn och glasen. Det finns maskiner som t ex kitthacka som snabbt avlägsnar kitt eller kittfräs. Det är specialmaskiner till att Fönsterrenovering som hobbyfixaren sällan har tillgång till. Det går bra att i stället använda ett gammalt stämjärn och värmepistol eller hellre en Speedheater när du renovera fönster. Renovera med rätt verktyg.

Fönsterglaset är fastspikad med små spik. När stämjärn eller kitthacka slås mot dessa finns det risk för att glaset spricker. För att undvika detta värmer du försiktigt kittet och tar bort kittet när den mjuknar. När kittet är avlägsnat används en tång för att dra ut spiken. Tryck därefter försiktigt på glasets baksida. Fönsterglaset brukar då lätt lossna, fönsterrenovera försiktigt.

Använd alltid handskar när du arbetar med glas, det är lätt att skära sig.

Fönsterrenovering, steg 2

När glaset är urtaget är det dags att börja slipa bort färgen. En del rekommenderar att endast avlägsna flagnad färg. För egen del tycker jag det är bättre att ta bort all färg eftersom slutresultat blir snyggare samt att linoljan eller impregneringsoljan förmodligen torkat in och inte längre skyddar när jag ändå är i gång med fönsterrenovering. Gör fönsterrenovering ordentligt, det lönar sig i längden.

Börja med att slipa med korn 40, därefter med slippapper 80. Slippapper (sandpapper) anges efter sandkornens storlek. Högre tal desto finare är sandpappret. 40 är det grövsta sandpappret och 180 det finaste. Högre tal finns men där då frågan om våtslipning vilket inte behövs då det är frågan om trä och fönsterrenovering.

När bågen är någorlunda ren från färg slipas bågen en gång till men sandpapper 120. Träet reser sig oftast första gången, efter slippning, det blir fuktigt. Slipa bågen en gång till med fint sandpapper, om träet rest sig. Nästa fas av fönsterrenovering är att grunda bågen.

Fönsterrenovering, steg 3

Efter slipningen grundas bågen med den impregneringsoljan som är angiven på grundfärgen. Det är viktigt att hålla sig till färgsystemet som färgtillverkaren angivit. Börja med att kontrollera på fönsterfärgen vilken grundfärg som är angiven samt att kontrollera vilken olja bågen ska strykas in med. Oljan kan strykas med pensel eller trasa. Använder du trasa, var noga med att lägga den på ett brandsäkert ställe då den kan självantändas.

Jag anser att linolja är den bästa impregneringsoljan. Det ska vara kokt linolja eftersom rålinolja inte torkar, träet kan angripas av mögel då oljan inte torkar samt att ytan blir klibbig och mycket smutsfastnar. Rålinolja har den fördelen att den tränger in lättare i träet eftersom dess molekyl är mindre. Värms linoljan upp till cirka 150 grader blir molekylen större, den expanderar.

Använd allra helst rålinolja vid fönsterrenovering. Det ger det bästa skyddet mot röta är att köpa rålinolja och värma den till cirka 150 grader och försiktigt slå på den över träet. Efter en timme måste den oljan som finns kvar på ytan torkas bort med en trasa. Detta måste göras eftersom för mycket linolja kan ge upphov till att oljan “kokar” i solen eller att ytan blir fläckvis glansig. Glansig där för mycket linolja finns kvar, vilket syns när efter täckmålningen.

 

Fönsterrenovering, steg 4

Efter grundoljan är det dags för att lägga tillbaka glaset och börja kitta. Den roliga fasen med fönsterrenovering.

Innan kittningen spikas glaset fast med små spik utan huvud. Det finns även särkskilda stiftapparater som är bra till fönsterrenovering. Stifta eller spika fast lika många spik som det fanns från början. Träet har förmåga att dra ut oljan ur kittet. Det kan därför rekommenderas att kittfalsen lackas med kvistlack för att förhindra detta.

Om träet drar ut oljan ur kittet torkar den snabbare och spricker. Fåglar tycker om att hacka på kitt, det går bra att hälla i finmalen vitpeppar för att förhindra detta.

Kittningen är inte särskild svår, det är den roliga delen vid fönsterrenovering, men kan ta ett tag innan man får en snygg kittfals. Oftast är kittet lite för oljigt när den tas från burken. Därför brukar jag ta upp en bit från burken, låta den liga framme och torka till. Den är lättare att arbeta med när den är något torrare. Lägga ut den som korvar. Tryck fast den mot kittkanten och glaset. Använd kittkniv och forma till kittkanten. Det går bra att efterarbeta med ett fuktat finger. Kan göras upp till ett par dagar efter kittningen. Nu är det äntligen dags för nästa steg av fönsterrenovering, måla.

Fönsterrenovering, steg 5

Fönsterrenovering med bra fönsterfärg. För att få ett bra skydd mot väta och vind ska målarfärgen strykas i tunna lager. Tjocka lager innebär att färgen få svårare att torka och kommer att flagna. Flagning av målarfärg kan också bero på att underlaget (träet) inte är torrt. Träet är torrt när det är under 12 % fuktkvot. Det finns idag enkla mätare för cirka 100 kr. Träet ska vara torrt innan grundoljan stryks på.

Grundoljan måste ha torkat på ytan, men får inte ha torkat för mycket i träet. Då skyddar inte oljan. Strykning av målarfärg ska ske så snart som möjligt efter oljningen. Läs instruktionen på burken. Ren linolja torkar på ett par dagar.

Fönsterrenovering, steg 6

Fönsterfärgen stryks i två tunna lager. Samma sak gäller här, tunna skikt ger bättre skydd. Observera att gångjärn och eventuella beslag ska målas för att de inte ska rosta. Innan beslagen monteras tillbaka, stryk ett tunt lager linolja på järnet, det hjälper mot rost.

En enklare variant att fönsterrenovering är att skrapa bort lös färg, slipa med fint slippapper på färgen som sitter kvar. Den ytan som är trä ren behandlas med olja, grundfärg och avsluts med att hela bågen täck målas.